júl 25

Sikeres storage migráció

Új ügyfél a HumanoiT-nál: a Telenor Magyarország Zrt. 2011. szeptemberében adattároló rendszer hatékonyabbá tételére keresett megoldást.

A kiírt pályázatot cégünk nyerte meg az általunk képviselt Hitachi Virtual Storage Platform megoldással.

A mobilszolgáltató 2009-ben költözött új székházába, és azóta nagyszabású informatikai konszolidációt hajtott végre. Tavaly nyáron egy virtualizációs projekt keretében 300 gépet virtualizáltak és csökkentették ezen fizikai kiszolgálók számát 30-ra, majd ezek után a teljes adattároló és SAN infrastruktúra konszolidációjával folytatták a munkát.

A feladat meglehetősen összetett volt: az adattároló és SAN eszközök leszállításán és üzembe helyezésén túl nem csupán a teljes rendszer infrastrukturális terveit kellett elkészíteni, hanem a korábbi, közel 40 adattárolón lévő adatok migrálását is meg kellett tervezni és végre kellett hajtani – mindezt természetesen úgy, hogy a Telenor napi üzletmenetében semmilyen fennakadás ne legyen, sőt a párhuzamosan futó üzleti projektekhez ennek a projektnek folyamatosan alkalmazkodni kellett.

A munka komplexitása ellenére mindösszesen fél évet vett igénybe: a decemberben leszállított eszközök június végére már teljes kapacitással éles üzemben működtek.

A Telenor már most is élvezheti az új rendszer előnyeit, hiszen az kétszer akkora teljesítményt nyújt, mint elődje. A konszolidált adattárolás igazi haszna azonban a későbbiekben mutatkozik majd meg: a Hitachi VSP-nek köszönhetően az adatokhoz való hozzáférés sebessége újabb elemek hozzáadásával könnyen növelhető (scale up) és a tárolási kapacitás bővítés a rendszer teljesítményének csökkenése nélkül történhet meg (scale out).

Ez az architektúra kiváló platformja a Telenor vállalati megoldásai mögötti adattároló szolgáltatásnak. A méretezés harmadik dimenziójába átlépve, a Hitachi VSP-be külső, „entry level” heterogén tárolórendszerek is integrálhatók, melyek így rugalmas elemei lehetnek akár kisvállalati adattárolási (DR) megoldásoknak is, mindezt egyetlen felületről menedzselve.

Vissza az aktualitásokhoz