júl 01

GIRO IG2: Sikeres közös projekt

A pénzintézetek számára törvény írta elő, hogy 2012. július 1-jére meg kell valósítani a napon belüli többszöri átutalás lehetőségét, azaz az átutalás indítását követő négy órán belül a kedvezményezett bank számláján kell, hogy legyen az átutalt összeg. Ezt a bank a lehető leghamarabb a kedvezményezett számlájára írja jóvá. Így a napközben elektronikusan átutalt pénz gyakorlatilag  négy órán belül meg is érkezik a kedvezményeztt számlájára. A váltásra a teljes magyar pénzügyi szektor jó két évig készült, és mintegy 15-20 milliárd forintot költött el.

Az egyik legösszetettebb feladatot a bankok közötti átutalásokat feldolgozó Giro Zrt.-nek kellett elvégeznie: ki kellett építeni az új elvárásoknak megfelelő InterGiro2 (IG2)-nek keresztelt informatikai rendszert.

Ebben a munkában cégünk az  infrastruktúra integrációját végezte el: ez az alkalmazás alatti rétegtől a hálózati rétegig mindent (szerverek, operációs rendszer, virtualizációs réteg, adattároló harmonizáció, köztes szoftverek, adatbázis-kezelők, , stb) felölelt.

Külön nehézséget okozott, hogy az IG2 számára jogszabály írja elő a nagyfokú redundanciát (ami ez esetben két telephelyes működést jelent).

A rendszer jellegéből adódóan igen nagy hangsúlyt kellett fektetni a rendelkezésre állásra és a megbízható működésre is, ez azonban maradéktalanul sikerült, az elmúlt közel három hónapban az IG2 zökkenőmentesen végezte a feladatát.

Vissza az aktualitásokhoz