Tech Trends 2020

2020, a digitális evolúció következő szintje, amely az érzelmileg intelligens interfészek ígéretével köszönt minket. Olyan képességeket kínál, amelyek megjósolhatatlan módon megváltoztathatják a vállalkozások életét a közeljövőben. Bár felkészülünk a következő évek változásaira, bölcs dolog lenne emlékezni egy fontos pontra az elmúlt évek újításaival kapcsolatban: az 1980-as évek tervezői olyan mainframe rendszereket terveztek, amelyek ma is működnek és üzleti értéket generálnak. Persze mára már elavultnak minősülnek, de hányan építünk ma olyan rendszereket, amelyek évtizedekig működhetnek? A hosszú élet és az alkalmazkodóképesség megteremtése mind a mai valóság, mind a holnap lehetőségeinek alapos megértését igényli.

2020 – technológiai trendek

Az idei év számos tendenciája a tartós informatikai kihívásokra adott válasz. A Deloitte tizenegyedik éves vizsgálatában olyan feltörekvő technológiai trendeket ismerhetsz meg, amelyek vélhetően befolyásolják majd a vállalkozásod az elkövetkező 18–24 hónapban.

Makrotechnológia

A tavalyi Tech Trends jelentés kilenc makrotechnológiai erőt fedezett fel, amelyek az üzleti innováció és az átalakulás gerincét képzik. Az idei frissítés újból áttekinti a legfontosabb makroerőket és feltárja, hogyan alakítják ki azokat a technológiai trendeket, amelyek a következő 18–24 hónapban befolyásolják majd a vállalkozásokat. A szervezetek olyan – egymás közti – metszéspontokat, megoldásokat keresnek, amelyekkel képesek nagyobb értéket, új módszereket teremteni a technológia irányítására.

Etikai technológia és bizalom

Növekvő tendencia, miszerint a vezető vállalatok  nem a megfelelésként vagy PR-ként közelítik meg a bizalmat, hanem egyre-inkább megvalósítandó, üzletileg kritikus célként értelmezik. Az üzleti vezetők újraértékelik, hogy termékeik, szolgáltatásaik és az általuk hozott döntések – többek között az adatok kezelése, a partner-ökoszisztéma felépítése és többek között az alkalmazottak képzése – bizalmat teremtsenek. A CIO-k kiemelik az „etikus technológia” fontosságát és olyan eszközkészletet hoznak létre, amellyel az emberek felismerhetik az etikai dilemmákat, amikor döntéseket hoznak a technológiák alkalmazásáról.

Pénzügy és az IT jövője

Mivel a technológiai stratégia egyre inkább a szervezetek üzleti stratégiájának központi részévé vált, így nőtt a javított eredmények iránti igény. Ennek elérése érdekében arra számíthatunk, hogy még több IT és pénzügyi vezető fog közösen rugalmas megközelítéseket kidolgozni az agilis sebességű innovációért. Akár az innováció támogatása, a megszakítás elleni védelem, akár a digitális átalakulás lehetővé tétele érdekében, az IT-nek pénzügyi támogatásra lesz szüksége a technológiai innováció irányításának hatékony átgondolásához, az agilis módszertanhoz való alkalmazkodáshoz és a kreatív tőke biztosításához. Az új pénzügyi, költségvetési és számviteli folyamatokra való áttérés, amely támogatja az innovációt, nem fog egyik napról a másikra történni. Ugyanakkor mind az információbiztonsági felelősök (CIO), mind a pénzügyi vezetők (CFO) erőteljes ösztönzőket mutatnak az innováció hatékony finanszírozásának módjaira.

A fizikai és digitális kapcsolat áthidalása

A gondolat, hogy virtuális modelleket használjunk a folyamatok, termékek vagy szolgáltatások optimalizálására, nem újdonság. A szervezetek azonban úgy találják, hogy az egyre kifinomultabb szimulációs és modellezési képességek, mint az energia vizualizáció, a jobb IoT-érzékelők, szélesebb körben elérhető platformok és eszközök lehetővé teszik a minden eddiginél részletesebb és dinamikusabb szimulációk létrehozását. Ezt a jelenséget „digitális ikreknek” is nevezik. A fizikai és digitális kapcsolat áthidalása növeli a gyártás hatékonyságát, optimalizálja az ellátási láncokat, segíti a forgalmi torlódások enyhítését, orvoslását és még sok más szempontból számít fontos tényezőnek. A képességek és a kifinomultság fejlődésével számíthat arra, hogy egyre több szervezet használja majd a „digitális ikreket” a folyamatok optimalizálására, valós időben adatközpontú döntések meghozatalára, új termékek, szolgáltatások és üzleti modellek tervezésére.

Még több trend érdekel? Olvass tovább a Deloitte oldalán!

Bővebben a trendekről