Tovább nőnek az IT kiadások 2020-ban

Világszerte a globális IT kiadás összesen 3,7 trillió dollárra becsülhető, ez 2018-hoz képest 0,4%-os növekedést jelent a Gartner legutóbbi jelentése szerint. Ez eddig a legkisebb növekedési előrejelzés 2019-ben. A globális IT-kiadások várhatóan 2020-ban megugranak, az előrejelzés 3,7% -os növekedést mutat elsősorban a vállalati szoftverköltségek miatt.

A mai komplex geopolitikai környezetben a szabályoknak való megfelelés a vállalatok prioritási listájának tetejére került. Míg az általános kiberbiztonsági kiadások 10,5% -kal növekedtek 2019-ben, a felhőbiztonságnak az elkövetkező öt évben várhatóan 41,2% -kos növekedést jósolnak a kutatók.

„Ez nem csak a rosszfiúk távoltartásáról szól. Meg kell felelni bizonyos kereskedelmi politikáknak, szellemi tulajdonhoz fűződő jogoknak és természetesen a GDPR követelményeinek is.” Mondta John-David Lovelock, a Gartner kutatási alelnöke.

A folyamatos vámháború ellenére az USA informatikai kiadásai várhatóan 3,5% -kal növekednek majd 2019-ben, Kínában azonban az informatikai kiadások csak 0,1% -kal fognak emelkedni. „A tarifáknak nincs közvetlen hatása az informatikai kiadásokra. Ha e díjak számítógépekre vagy mobiltelefonokra terjednek ki, akkor nagy valószínűséggel a gyártók változtatnak értékesítési csatornájukon a költségek minimalizálásnak érdekében.”, mondja Lovelock.

Az informatikai kiadások növekedésének meghatározó részét vélhetően a felhőköltségek teszik majd ki. Jelenleg a felhőkiadásokat az Egyesült Államok vezeti, a cloud szolgáltatások globális költségeinek több mint felét tudhatja magáénak. Bizonyos országokban – amelyeket a Gartner vizsgál – azonban a felhő elfogadása évekkel is el van maradva. Ezt bizonyítja az a tény, hogy a kiadások másik fele nagyon szétaprózott a nemzetek között. Az Egyesült Államok mögött a felhőkiadásokat tekintve az Egyesült Királyság áll, mindössze csak 8%-kal, ami az USA-hoz képest jóval alacsonyabb értéket jelent. „Bár a leggyorsabban Kína növeli a felhőkiadások mértékét, azonban 2023-ig nem fogja leelőzni az Egyesült Államokat” állítja Lovelock.

A Gartner szerint a jövőben elismert digitális vezetők azokból a vállalatokból kerülnek ki, amelyek – az alapból növekedő – IT költségek jelentős hányadát felhőre fordítják. „Az iparág egyik fő kihívása az, hogy a szervezetek egyidejűleg tradicionális és technológiai vállalatként is működhessenek. Az ilyen „és” dilemmák vezetik az IT-kiadások jövőbeli trendjeit ”, jegyezte meg a Gartner kutatási alelnöke.

Bővebb iformáció a növekedésről