9 tanács IT vezetőknek 2020-ra

A Gartner előállt legújabb tanácsainak listájával, amely segít fejlődni az informatikai vezetőknek 2020-ban is.

„A CIO-knak új globális perspektívákra van szükségük. Kreatívnak kell lenniük, hogy megoldásokat találjanak az összetett és ingatag helyzetekre, amelyekbe bekerülnek” – mondja Mary Mesaglio, a Gartner neves VP elemzője.

1. Dobd le a felesleges súlyt!

Az informatikai vezetők (CIO) és csapataik egyre többször találkoznak a „kevesebből többet” elvárással. Ebből adódik, hogy el kell távolítanod a zsúfoltságot okozó, felesleges eszközöket és elemeket. Ez lehet egy fizikai változtatás, ami  fizikai eszközök eltávolítását jelenti, de lehet folyamatirányú cselekvés, mint pl. az elmaradt feladatok áttekintése és a nem kritikus elemek törlése.

2. Legyenek tisztább céljaid!

Itt az ideje tisztázni a vállalat társadalmi céljait! A nagyméretű cégekbe vetett bizalom alacsony, az emberek szkeptikusak a multik iránt. Tekintettel arra, hogy a technológia milyen hatással van a vállalat céljára és küldetésére, a CIO-k képesek beszélgetést kezdeményezni a szervezet céljairól. Fontos, hogy a vállalati küldetés megfeleljen a digitális kornak. Egy olyan társadalmi kérdésre kell összpontosítani, amelyet a szervezet befolyásolhat, pl. a műanyag szennyeződés vagy a lakosság egészsége.

3. Tarts hatékonyabb meetingeket!

Noha a meetingek gyakran jó szándékúak, a valóságban legtöbbször értelmetlenek vagy nem produktívak. Itt az idő változtatni ezen! Egyszerűen  úgy is javíthatsz a meetingek sikerességén, hogy pl. nem nevezel ki jegyzetelőt a megbeszélés elején, hanem majd valakitől elkéred a tartalom összegzését a meeting végén. Ez azt eredményezi, hogy mindenkinek oda kell figyelni az elhangzottakra.

4. Ne kérj folyton elnézést!

A CIO-k gyakran kérnek bocsánatot olyan dolgokért, ami nem teljesen (vagy egyáltalán nem) az ő hibájuk. Ne kérj elnézést mások hibáiért. Ne feledd, hogy az erőforrások biztosítása az egész végrehajtó csapat felelőssége.

5. Néha hasznosabb az analóg gondolkodás

Bár a legújabb technológia felhasználása az informatikai döntések meghozatalához nyilvánvalónak tűnik, néha az analóg módszer jobb megközelítés a kreatív gondolkodáshoz. A valóság az, hogy a számítógép képernyője véges és kicsi, ezt pedig gyakran zavarják felugró ablakok is. Számítógép helyett gyakran jobb megoldás lehet, ha ún. hagyományos módszereket használunk, pl. az iroda falát éves tervek elkészítéséhez cetlik segítségével, vagy apró tárgyakat egyes rendszerek szemléltetéséhez.

6. Próbálj ki újat!

Újra kell fogalmazni a szervezet átalakulásának definícióját. Egy szigorúan meghatározott cél korlátozhatja az eredményeket. Próbálj ki új menedzsment technikákat.

7. Keresd a tehetségeket!

Az IT tehetségeket nem egyszerű megtalálni, ráadásul a jó szakemberekből mindig hiány van. Érdemes legalább egy oktatási intézménnyel kapcsolatot ápolni. Derítsd ki, hogyan fektethetsz be az intézmény technológiai programjaiba, hogy aztán megfelelő tehetségeket hozhass a saját szervezetedhez.

8. Legyél multimentorált!

A mentorálás hatékony módja új ismeretek elsajátításának. De vannak lehetőségek a hagyományos mentoráláson felül is. Akár egy egyetemi osztály vizsgálata vagy egy új munkatárs egész napi megfigyelése új jártasságokat és perspektívákat nyújthat Neked.

9. Hagyj időt az új technológiák közvetlen megtapasztalására!

A szervezet a CIO-tól várja az innovációt és a felmerülő tendenciákkal kapcsolatos információkat. CIO-ként tudni kell időt fordítani demo-k megtekintésére és új technológiák kipróbálására, valamint a költségvetés egy kis részét meg kell spórolni az irodai új technológiák vásárlására, a csapat játékának lehetővé tételére.

Ez is érdekelhet: A Gartner 10 legfontosabb stratégiai technológiai trendje 2020-ra